Site Loader

Tehnologija služi za olakšavanje života i zbližavanje ljudi te je stoga vrlo bitno da osoba bude što je moguće više upućena i vješta u tom području. Starije generacije ponekad mogu imati problema sa shvaćanjem i uporabom moderne tehnologije. U nekim se slučajevima može dogoditi da u potpunosti odbijaju imati bilo kakav doticaj s računalima, mobitelima i drugim elektroničkim napravama jer njima to „ne treba“ ili ih „ne zanima“. Neprestane promjene i napredak tehnologije mogu biti teški za praćenje, pa čak i djelovati zastrašujuće. Međutim, uz malo pripreme i organiziranosti te nekoliko savjeta možete starijim osobama približiti sve blagodati koje nosi 21. stoljeće. U ovom članku smo sakupili nekoliko savjeta koji bi vam mogli olakšati proces objašnjavanja korištenja mobitela starijim članovima obitelji.

Odaberite odgovarajući uređaj

Definitivno nešto o čemu trebate dobro razmisliti jer će vam olakšati sve kasnije korake. Današnji mobiteli dolaze u svim oblicima i veličinama: od najjednostavnijih mobitela s tipkama do pametnih telefona. U prodaji postoje i mobiteli dizajnirani specifično za stariju populaciju, s velikim tipkama i ekranom te povećanom glasnoćom i gumbom za hitne slučajeve. Na vama je da procijenite razinu složenosti mobitela s kojom se vaš stariji član obitelji može snaći. Prilikom odabira se dobro zapitajte za što će osoba taj mobitel koristiti – pozivi, poruke, video pozivi s drugim članovima obitelji, korištenje GPS navigacije, provjeravanje vremenske prognoze, pristup internetu, praćenje zdravlja putem aplikacija…

  • Klasični mobiteli s tipkama: Odličan izbor ako je osoba kojoj objašnjavate potpuni početnik. U slučaju da osoba treba mobitel samo za pozive (i poruke), ovakav mobitel ima sve što treba, a vrlo je pristupačan za osobe koje nisu pretjerano „spretne“ te za osobe s artritisom.
  • Klizni i preklopni mobiteli: Najbolji izbor za osobe koje mobitel koriste isključivo za pozive. Prilikom javljanja, otključavanja i zaključavanja mobitela nije potrebno pritisnuti nijednu tipku. Ovi mobiteli smanjuju mogućnost pogreške prilikom korištenja na najmanju moguću mjeru.
  • Pametni telefoni: Ovaj tip mobitela znatno je kompliciraniji za korištenje, ali istovremeno pruža i puno mogućnosti. Ovo bi mogao biti odličan izbor ako je osoba vještija s tehnologijom i pokazuje velik interes za učenjem. U slučaju da su neodlučni, navedite im sve pogodnosti koje pametni telefoni donose: mogu gledati i uređivati slike, razgovarati s unucima i drugim članovima obitelji putem video poziva, čitati vijesti, igrati igre, kupovati, i još mnogo toga. Prije nego što se odlučite za ovaj tip mobitela, provjerite hoće li se osoba osjećati ugodno koristeći mobitel bez tipki.

 

Budite što jednostavniji i jasniji

Uvođenje mobitela u živote starijih članova obitelji ne bi smjelo biti preplavljujuće. Potrudite se učiniti proces što jednostavnijim i jasnijim. Izbjegavajte korištenje stručnih izraza i komplicirane terminologije s kojom vjerojatno nisu upoznati. Idite korak po korak i objašnjavajte im jednu po jednu funkciju te nemojte nastavljati dok je nisu u potpunosti svladali. Krenite s osnovnim funkcijama kao što su glasnoća, uključivanje, pozivi i slično. U slučaju da se odlučite za pametni telefon, nemojte ih zatrpavati aplikacijama. Barem na početku svedite količinu aplikacija na minimum te postupno uvodite i objašnjavajte nove. Tako ćete sebi olakšati posao, a osobi koja uči dati osjećaj većeg postignuća.

Budite strpljivi

Učenje nove vještine nije lako, neovisno o tome koliko godina imate. Stoga za osobe koje su s godinama stekle rutinu i učvrstile svoj način života, učenje nove vještine zahtijeva veliku količinu energije i vremena. Na vama je da u ovoj situaciji pokažete beskrajno strpljenje te da im dajete pohvale za njihov trud i napredak. Nešto što je vama toliko poznato da je gotovo automatizirano, vašoj bliskoj starijoj osobi može se činiti nedostižno kompliciranim. Sjetite se sebe kada učite nešto od nule.

Odabir tarife

U ovom slučaju opet morate razmisliti o tome za što će osoba koristiti mobitel. 

  • Bonovi: Ako će osoba koristiti mobitel povremeno, samo za pozive i poruke, opcija s bonovima mogla bi biti isplativija. Ne postoji ugovorna obveza i osoba može puno manje potrošiti. Međutim, ako osoba nije vješta s tipkama i upisivanjem u mobitel, obnavljanje bona svaki mjesec moglo bi predstavljati problem. Mnogi operateri nude opciju da s vlastitog pretplatnog računa nadoplatite tuđi bon čija se vrijednost ubraja u vaš mjesečni trošak, što može biti jednostavnija opcija.
  • Pretplata: S pretplatom se rješavate brige o tome hoće li se potrošiti sav novac s računa na mobitelu i hoće li ta osoba znati obnoviti bon. Račun se jednostavno plati jednom mjesečno, jednako kao i svi drugi računi. U pretplatničkim paketima obično se dobiju i brojne pogodnosti poput znatno većeg broja minuta, poruka i internetskog prometa, što se može pokazati korisnim ako stariji članovi obitelji vole puno telefonirati ili često koriste internet. Naravno, ovi paketi su ujedno i skuplji.

Opći savjeti

  • Glasnoća – U slučaju da vaš stariji član obitelji ima problema sa sluhom, tražite mobitel s većom glasnoćom. Postoje mobiteli koji su napravljeni specifično za osobe slabijeg sluha, pa čak i oni koji su napravljeni tako da budu kompatibilni sa slušnim aparatima.
  • Kamera – Za osobe koje vole često fotografirati pripazite da imaju i kvalitetniju kameru na telefonu. Takve kamere se obično nalaze na pametnim telefonima te je u tom slučaju kod izbora uređaja bitno uskladiti i druge faktore.
  • Tipka za opasnost – Neki telefoni koji su specifično dizajnirani za starije osobe imaju tipku koja, kad je se pritisne, automatski nazove unaprijed spremljeni broj. Ovo bi moglo biti korisno u situaciji u kojoj je starija osoba u opasnosti ili u nevolji i nema vremena tražiti potreban kontakt. Ako postoji vjerojatnost da se osobi nešto dogodi (primjerice da padne i ne može ustati), a ne može nikoga nazvati za pomoć, želite izbjeći tu situaciju.
  • Brzo biranje – Kako biste joj olakšali korištenje mobitela, najčešće brojeve koje osoba koristi možete staviti na brzo biranje. Tako jednim pritiskom tipke može nazvati koga želi. Važno je zapisati koje su tipke uparene s kojim kontaktima.
  • Zapisivanje – Prednosti zapisivanja su brojne i stoga je bitno da sve korake koje pokazujete ujedno i zapisujete. Ako je potrebno, nacrtajte svaku tipku i sve opišite do u najsitnije detalje. Ne možemo dovoljno naglasiti koliko je ovo važan dio cjelokupnog procesa poučavanja, ne samo kod mobitela, nego i kod svih ostalih elektroničkih naprava.

Za inspiraciju pri izboru uređaja možete se poslužiti ovim popisom mobilnih telefona dizajniranih za stariju populaciju.

Mobiteli u živote starijih osoba dodaju određenu dozu sigurnosti i samostalnosti. U gotovo svim situacijama mogu doći do pomoći samo jednim telefonskim pozivom, neovisno gdje se nalazili. Omogućena im je veća socijalna povezanost s članovima obitelji i prijateljima. Također mogu usvojiti životni stil koji je samodostatan i znatno praktičniji, naročito ako koriste pametne telefone koji u današnje vrijeme omogućavaju nadilaženje brojnih prepreka koje starenje nosi, putem podsjetnika, aplikacija za praćenje zdravlja i sl.

Ako znate neke druge učinkovite metode, pišite nam da bismo vaše znanje mogli podijeliti s drugima.

Post Author: kako si?