Site Loader

2. dio: Kako povezati obitelj?

 

Nakon što smo ugasili vatru i krenuli učiti kako bolje razgovarati u situacijama kada smo sukobljeni, i dalje nam ostaje situacija u kojoj smo zatvoreni u svoje domove. U narednim danima, kada su glavne riječi „karantena“ i „izolacija“, važno je imati na umu da obitelj može biti izvor osjećaja zajedništva i podrške. Obiteljska druženja često radi tempa današnjeg modernog načina života pate zbog posla, škole, zadaća, kućanskih poslova, treninga… Bilo bi dobro da ne gledamo na ovo vrijeme kao neku prisilu, nego da pogledamo drugim očima i vidimo priliku da se s obitelji zbližimo i podijelimo zajedničke interese.

Odredite vrijeme u danu koje će biti određeno za zajednička obiteljska druženja. Ugodna i zabavna druženja skrenut će misli s teških tema i povećati razinu ugodih interakcija i dobre obiteljske atmosfere. Svaka obitelj je jedinstvena i stoga svi članovi skupa mogu dogovoriti kakve aktivnosti ćete zajedno raditi. Obrišite prašinu s društvenih igara na koje ste zaboravili, vratite se na klasike kao što je primjerice grad-država ili na internetu potražite ideje za neke potpuno nove društvene igre.

Budite kreativni. Možete imati likovnu radionicu, pokušati pisati  kratke priče ili pjesme, imati karaoke večer i sl., a možete od toga napraviti i neko natjecanje i dijeliti nagrade (prva nagrada toaletni papir, druga nagrada kvasac). Monotoniju možete razbiti i na način da organizirate formalnu večeru za koju će se svi članovi obitelji obući u svečanu odjeću i srediti, večerati možete uz klasičnu glazbu i svijeće. Roditelji male, predškolske djece mogu osmisliti kreativne nove aktivnosti kako bi ih uspjeli zabaviti u vrijeme kad su igrališta zatvorena. Mogu djecu naizgled uključiti u obavljanje kućanskih poslova kako bi se osjećali važno (primjerice dati da mijese tijesto ili vam dodaju odjeću za sušenje iz košare). Roditelji s malo starijom djecom mogu imati i druženja inspirirana emisijom „Večera za 5“, gdje će svaki dan ručak spremiti drugi član obitelji pa na kraju mogu odabrati pobjednika.

Razgovarajte s obitelji, ali ne o koronavirusu. Djeco i mladi, pitajte roditelje o tome kako su se upoznali, kakvi su bili kad su bili vaših godina, kako im je na poslu, kakvi su im kolege. Roditelji, pitajte djecu detaljnije o njihovim interesima, snovima i željama, o ljudima s kojima se druže. Pokažite iskren interes jedni za druge i time možete pojačati povezanost. Toplo preporučamo da umjesto konstantnog traženja vijesti o broju oboljelih, po internetu potražite ideje za druženja s obitelji, zaista ih ne manjka, a više će vam biti od koristi.

Na kraju je važno zapamtiti da ne treba zamarati se i razmišljati toliko o ograničenjima ove situacije. Umjesto toga, usmjerimo se na prilike koje nam ona pruža za druženje s obiteljima i sjetimo se koliko nam se puta dogodilo da nismo stigli vidjeti obitelj radi brojnih obaveza. U vremenima kada se čini da nam je puno toga oduzeto, vrijeme za obitelj nam je ipak darovano – iskoristite ga.

 

A ŠTO AKO ŽIVIM U DISFUNKCIONALNOJ OBITELJI?

Neki među nama žive u obiteljima čiji svakodnevni problemi nadilaze obične nesuglasice, tu u prvom redu mislimo na obitelji u kojima ukućani trpe različite oblike zlostavljanja. Ako netko takav čita ovaj tekst, želimo reći da ne moraš kroz to prolaziti sam ili sama i da postoje ljudi koji ti čak i u ovakvim vremenima mogu i žele pomoći. Možeš nazvati telefonsku liniju Hrabrog telefona, koji zbog trenutne situacije u zemlji radi skraćeno, svakim radnim danom od 9 do 15 sati na broj 116 111. Osim toga, postoji i chat Hrabrog telefona na njihovoj web stranici na koji se možeš javiti svakim radnim danom od 15 do 19 sati, a tu je i opcija savjetovanja putem E-maila savjet@hrabritelefon.hr  . Roditelji se mogu sa svojim brigama javiti na broj 0800 0800.

 

Za više o ovoj temi pogledajte i naš video u suradnji sa srednja.hr: Kako preživjeti obitelj u doba korone?

Post Author: Kako si?